aanvraag offerte nl

Vraag hier uw gratis offerte aan.

(antwoord binnen de 5 dagen)

Kaleien

Wat is kaleien?

kaleien_3Het Kaleien is een oude schildertechniek waar een dunne laag kalkpleister via blokborstel op de metselwerk muur wordt gezet! Boven op deze kaleilaag wordt een kalkverf aangebracht! Deze heb je nodig om de kleur te verkrijgen van het pleisterwerk! Dit heeft soms ook een waterzuigend effect!

Voor meer info over kaleien kan u ook een kijkje nemen op kalei.be

De kalei kan je bekijken vanuit 3 opzichten: historisch, esthetisch & technisch. Het ideale is deze 3 te combineren in de kalei, maar dit is moeilijk.

 

Historisch

De landbouwers gebruikten vooral deze techniek. Elk jaar met Pasen kalkten deze de stallen wit als ontsmetting van de muren en bescherming tegen vocht! Zij gebruikten een kalkverf, maar na meerdere jaren bekwam men een zuivere kalkpleister van meerdere mm’s. Zo verkregen we het typisch kalei-effect. Dit tracht men nu in één maal bekomen. Daarom voegt men zandkorrels toe om het kalei-effect onmiddellijk te bekomen.

Esthetisch

Op gevelstenen geeft de kalei een wazig effect door de pleisterlaag van enkele mm’s. Daarbij geeft het gebruik van de blokborstel een strepeneffect. Kalei op zuivere kalkbasis geeft na enkele jaren reeds verwering en kleurverschillen, maar veel mensen vinden dit een onderdeel van het kaleien. Bij Isodomo gebruiken we silliconenhars pleister en heb je bijna geen verwering meer. Met kalei bekom je een mooi, rustiek uitzicht, waardoor deze techniek nu populair is.

Technisch

Het belangrijkste aspect van een kalei is dat deze zorgt voor goede bescherming van de gevel tegen weersomstandigheden en slagregen. Daarbij is kalei zeer dampopen, waardoor zouten vrij gemakkelijk door de kalei weg kunnen. Dit geeft dus een betere waterhuishouding in de muur!

kaleien_1

Wat zijn de basis grondstoffen van een kalei?

De belangrijkste grondstof van kaleiproducten is kalk.

Een tweede grondstof is het zand. Dit geeft een granulometrie van de kalei. De verdeling is 2/3 grove en 1/3 fijne zandkorrels.

Als derde heb je toeslagstoffen, zoals puzzolanen, wit cement, kleurpigmenten, marmerpoeder, kalksteenmeel, compaktuna en acrylaten. Als afwerklaag wordt geopteerd voor een verfsysteem bestaande uit caseïne, kaliwaterglas en siliconenharsen.

Wat is de duurzaamheid van een kalei?

kaleien_2Bij een open gevel zal de kalklaag sneller verweren. Een kaleilaag die gezet is op kalkbasis moet om de 5 jaar een nieuwe ‘finishlaag’ krijgen. Vandaar dat Isodomo zijn kalei afwerkt met een siliconenhars, dezelfde die we gebruiken om de crepi eindlaag te plaatsen, maar dan zonder een granulaat toevoeging.

Dit maakt dat de kalei geplaatst door Isodomo tot 15 jaar meegaat vooraleer deze terug moet opgefrist worden.

 

 

 

 

Wij zijn actief in regio Gent, Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.

Interesse om uw muren te kaleien?
Neem dan vrijblijvend  contact voor een gratis offerte of bel 09 298 04 84!